Co je to histamin?
Histamin je chemická látka zapojená do našeho imunitního systému, centrálního nervového systému a trávení. Jako důležitý neurotransmiter sděluje důležité zprávy z těla do mozku a je také součástí žaludeční kyseliny, která nám pomáhá rozkládat potravu. V těle je produkován žírnými buňkami (typ bílých krvinek). Žírné buňky jsou soustředěny v oblastech těla, které jsou otevřené vnějšímu světu – oči, dutiny, kůže a močové cesty. Jsou však aktivní v celém těle, včetně mozku, kde histamin působí jako neurotransmiter a také v gastrointestinálním traktu, kde hraje svou roli při produkci žaludečních kyselin.
Jednou z hlavních vlastností histaminu je roztažení krevních cév. Když se tělo cítí ohroženo, vylučuje vyšší množství histaminu. To umožňuje bílým krvinkám rychle se pohybovat krevním oběhem a najít potencionální hrozbu nebo infekci. To je součást zdravé imunitní odpovědi.
Co je histaminová intolerance?
HIT je patologický proces způsobený nedostatečným odbouráváním histaminu v lidském těle. Zvýšené hodnoty histaminu v lidském organismu mohou být způsobeny jednak zvýšeným příjmem histaminu v potravě nebo vlastní nadprodukcí histaminu (alergické reakce, bakteriální infekce). Hromadění histaminu může být také příčinou nedostatečné aktivity nebo snížené koncentrace diaminooxidázy (DAO), enzymu, který zajišťuje odbourávání histaminu. Projevuje se bolestmi břicha, křečemi, nadýmáním a průjmy. Časté bývají také bolesti hlavy, závratě, zvracení a nauzea. U některých jedinců mohou být přítomny i kožní vyrážky, kopřivky, nebo ekzémy.
Dále se mohou vyskytnout potíže s dýcháním, dušnost a otoky nosní a ústní sliznice.
Co způsobuje histaminovou intoleranci?
Histaminová intolerance je způsobena nedostatkem enzymu DAO. Nedostatek tohoto enzymu, který odbourává histamin, může být zapříčiněn genetickou poruchou, léky, kouřením, nadměrnou konzumací alkoholu, zejména v kombinaci s potravinami bohatými na biogenní aminy a histamin, ale také například zánětlivými onemocněními trávicího traktu.
Genetické defekty jsou ve své podstatě změny v kódu naší DNA, které způsobují, že buňky produkují méně enzymu DAO, nebo ho neprodukují vůbec. Tuto poruchu bohužel vyléčit nelze. Další faktory však ovlivnit můžeme a také bychom tak měli učinit. Pokud organismus vytváří méně enzymu DAO, můžeme se pokusit množství přijímaného a produkovaného histaminu snížit. Při snížené produkci enzymu DAO trvá organismu odstranění histaminu z těla déle, časem se mu to však podaří, jen mu to musíme usnadnit.
Příznaky histaminové intolerance
HIT má velmi širokou škálu příznaků, které jsou zároveň běžné i pro jiné zdravotní komplikace, což komplikuje její diagnostiku.
Příznaky histaminové intolerance se objevují rychle, už 20–30 minut po konzumaci potraviny s vysokým obsahem histaminu, a jsou úzce spojeny s funkcemi, které histamin v organismu zastává. Symptomy, kdy se histamin v těle nahromadí, se projevují na pokožce, v trávicím traktu, na regulaci krevního tlaku a také na fungování nervového systému.
Mezi typické příznaky patří:
- zarudnutí pokožky, vyrážky,
- kopřivka, svědění,
- otoky, lokální záněty,
- nevolnost, zvracení, průjem,
- nízký krevní tlak, bolesti hlavy,
- bušení srdce a mravenčení.
Kouření a histaminové intolerance
Vdechování cigaretového kouře způsobuje v našich dýchacích cestách zánět. Bílé krvinky se podílejí na odstraňování škodlivých látek z plic a při své činnosti produkují histamin ve velkém množství.
Histaminová intolerance tak může pro kuřáky představovat náročnější situaci. Zanechání kouření může kromě prevence rakoviny pomoci také uvolnit kapacitu DAO, což umožní jednodušší odstraňování histaminu.
Alkohol a histamin
Konzumací alkoholu se histaminová intolerance zhoršuje hned čtyřikrát:
- alkohol snižuje tvorbu DAO,
- alkohol spotřebovává DAO v rámci látkové výměny,
- konzumací alkoholu se zvyšuje propustnost střevní stěny a zvyšuje se i vstřebávání histaminu vzhledem k jeho množství,
- histamin se ve vysokém množství se nachází ve víně i v pivu.
Onemocnění trávicího traktu a histaminová intolerance
Histamin je obsažen ve velkém množství potravin, za normálních podmínek se z nich však do krve vůbec nedostane. Střevo samo o sobě je totiž důležitým místem produkce enzymu DAO, který přímo ve střevní stěně histamin odbourává.
Pokud však střevo nefunguje správně, například v důsledku zánětu, nevytváří dostatek DAO, a tak histamin ve větším množství proniká do vnitřního prostředí organismu. Zánět navíc znamená, že histamin se opět produkuje ve zvýšeném množství.
Potraviny a histaminová intolerance
Mezi potraviny s potenciálně negativním vlivem na průběh histaminové intolerance patří:
- ryby, výrobky z ryb a plody moře, uzeniny (salámy, šunky, klobásy atd), zrající sýry
- pivo a víno, nejsou vhodné ani další alkoholické nápoje
- špenát, rajčata, lilek
- citrusové plody, papája, ananas, švestky, kiwi a banány
- nakládané a konzervované potraviny (např. kyselé zelí, hotová jídla)
- dlouho skladované ořechy a luštěniny
- čokoláda a kakaové produkty
- ocet, sladkosti a slané pochoutky s umělými barvivy a konzervanty
- černý a zelený čaj, energetické nápoje, maté
- benzoany, sulfidy, dusitany, glutamát, potravinářská barviva
- kynuté pekařské výrobky
Mezi potraviny s potenciálně neutrálním či pozitivním vlivem na průběh histaminové intolerance patří:
- čerstvé ovoce kromě citrusů a ostatního výše zmíněného ovoce a přezrálých plodů
- čerstvá zelenina s výjimkou špenátu, rajčat a lilku
- obiloviny (těstoviny, jáhly, rýže, nekynuté pekařské produkty…)
- čerstvé živočišné potraviny (maso, vejce)
- oleje a bylinky
- ovocné džusy s výjimkou citrusových
- bylinné čaje
Co je antihistaminikum?
Antihistaminika jsou látky, které blokují histaminové receptory v organismu, zabraňují účinku histaminu a v některých případech blokují jeho tvorbu. Antihistaminika tak sice neodstraňují histamin z organismu, mohou však přinést úlevu při závažných či nepříjemných příznacích, kterými se histaminová intolerance projevuje.
Jaká přírodní antihistaminika známe?
Quercetin (kvercetin)
Quercetin patří z volně prodejných přírodních látek mezi nejúčinnější antihistaminika. Je to přírodní flavonoid, který se v přírodě běžně vyskytuje například v ovoci a zelenině. Účinkem quercetinu se snižuje produkovaný histamin a také produkce dalších prozánětlivých látek. Díky tomu může tlumit příznaky histaminové intolerance a z přírodních látek představuje nejlepší antihistaminikum.
Černucha setá (černý kmín)
Předběžné výzkumy naznačují, že látky obsažené v semínkách černuchy seté, takzvaného černého kmínu, mohou mít antihistaminové účinky. Další výzkum je v případě černého kmínu stále nutný, jde však o obecně zdravou potravinu s potenciálem terapeutických účinků pro řadu onemocnění. Černuchu setou je možné koupit ve formě celých semínek nebo jako olej z černého kmínu. Jaké má olej z černého kmínu účinky přímo na histaminovou intoleranci však zatím nevíme.
Probiotika a histaminová intolerance
Probiotika dokáží zmírnit zánět ve střevě a představují jeden z nástrojů, jak snížit hladinu histaminu v těle a zabránit tomu, aby histamin pronikl z potravin do organismu. Některé probiotické mikroorganismy však produkují histamin či jiné biogenní aminy, a proto – pokud trpíte histaminovou intolerancí – není vhodné probiotické potraviny konzumovat.
Kmeny mikroorganismů v probiotických přípravcích jsou vybírány výrobcem podle toho, na co je konkrétní přípravek určen. Při histaminové intoleranci je proto důležité si vybírat výlučně přípravky specificky určené pro osoby s histaminovou intolerancí.