Dýňovo-batátová polévka

Na 4 porce

  • 1 menší hokaido dýni
  • 1 střední batátu
  • 250ml smetany na vaření
  • 600ml zeleninového vývaru
  • muškátový oříšek
  • šťáva ze čtvrt citrónu
  • sůl
  • pepř
  • máslo
  • zakysaná smetana
  • opražená dýňová semínka
  1. Batáty zbavíme slupky, poté je společně s dýní nakrájíme na větší kostky.
  2.  V hrnci si rozpálíme lžíci másla, orestujeme cibuli přidáme dýni spolu s batáty a necháme chvíli orestovat. Poté přidáme sůl, čerstvě mletý pepř a muškátový oříšek podle chuti. Dusíme asi 30 minut.
  3. Promícháme,  přidáme zeleninový vývar a smetanu a tyčovým mixerem mixujeme do hladka, pokud bude krém moc hustý stačí naředit smetanou nebo plnotučným mlékem.
  4. Na závěr zakápneme citrónem a případně dochutíme solí nebo muškátovým oříškem.

Podáváme s kvalitní zakysanou smetanou a opraženými dýňovými semínky.