Avokádo (Persea Americana) je bohatým zdrojem vitamínů a minerálních látek. Obsahuje jen málo cukru, ale naopak hodně vlákniny, díky čemuž pomáhá udržovat pocit sytosti. Netypické je také složení mastných kyselin, které se v avokádu podobá olivovému oleji.
Avokádo je plod tropického stromu hruškovce přelahodného. Pochází z oblastí Mexika a střední Ameriky. Již v dávných dobách jej lidé konzumovali kvůli jeho účinkům na zdraví a také jeho afrodiziakálním vlastnostem. Do Evropy bylo přivezeno v 16. století Španěly. Má hruškovitý tvar, uvnitř je velká pecka, která je jedlá. Avokádo je pro své výživové hodnoty na jedné z prvních příček u příznivců zdravého životního stylu.
Co obsahuje avokádo
Avokádo je velice výživné ovoce. Obsahuje 20 různých vitamínů a minerálních látek, zejména vitamíny K, C, B5, E, A, B1, B2, B3, kyselinu listovou, dále pak draslík, hořčík, železo, měď, mangan, zinek a fosfor. Je opravdu cenným zdrojem vlákniny. Zmiňovaný draslík je velice významný pro buňky v těle a většinou ho máme nedostatek. V avokádu (ve 100 gramech) lze najít až 14 % doporučené denní dávky. To je víc, než kolik obsahuje banán, který byl donedávna považován za největší zdroj draslíku.
Nutriční hodnoty avokáda
- 56 % mastné kyseliny– z toho až 63 % jsou mononenasycené mastné kyseliny
- 31 % sacharidy– z toho až 94 % je vláknina
- 7 % bílkoviny
- 6 % mikronutrienty
Průměrné avokádo váží přibližně 150 gramů. 100 gramů avokáda obsahuje asi 160 kalorií, 15 gramů tuku, 9 gramů sacharidů (z toho více než 7 gramů tvoří vláknina) a 2 gramy bílkovin. Neobsahuje žádný cholesterol a má jen 0,7 gramu cukru.
Mononenasycené mastné kyseliny
Avokádo patří k potravinám s vysokým obsahem tuku. Tento tuk je z většiny kyselina olejová, tedy mononenasycená mastná kyselina, což je hlavní složka olivového oleje. Významným pozitivem kyseliny olejové je fakt, že snižuje záněty a má dobrý vliv na geny, které jsou provázány s onemocněním doby – rakovinou. Avokádový olej je velmi vhodný pro zdravé vaření.
Další pozitivní účinky avokáda
- zlepšuje symptomy artritidy, zvláště artritidy kolena a kyčelního kloubu
- snižuje riziko infarktu a selhání ledvin
- snižuje celkovou hladinu cholesterolu
- snižuje hladinu LDL (špatného) cholesterolu
- zvyšuje hladinu HDL (dobrého) cholesterolu
- snižuje hladinu krevních triglyceridů
- snižuje riziko metabolického syndromu
- zlepšuje vstřebávání mikronutrientů i z ostatních potravin, které jsou spolu s avokádem přijímány
- u těhotných žen snižuje riziko, že jejich novorozenec bude mít některé vrozené defekty
- má schopnost produkovat antioxidant glutathion, čímž chrání játra před chronickými nemocemi
- neutralizuje volné radikály v těle
- vitamíny E a K obsažené v avokádu mají silné protizánětlivé vlastnosti
- urychluje hojení ran
Avokádo je velmi zdravým a nutričně nabitým ovocem. V běžně dostupném ovoci nenachází konkurenta, který by obsahoval takové množství vlákniny, vitaminů, minerálů a antioxidantů. Pro podporu našeho zdraví je vhodné, zařadit jej do jídelníčku alespoň 2x týdně.