Zdravé potraviny

Zázrak jménem avokádo

Avokádo (Persea Americana) je bohatým zdrojem vitamínů a minerálních látek. Obsahuje jen málo cukru, ale naopak hodně vlákniny, díky čemuž pomáhá udržovat pocit sytosti. Netypické je také složení mastných kyselin, které se v avokádu podobá olivovému oleji.

Avokádo je plod tropického stromu hruškovce přelahodného. Pochází z oblastí Mexika a střední Ameriky. Již v dávných dobách jej lidé konzumovali kvůli jeho účinkům na zdraví a také jeho afrodiziakálním vlastnostem.  Do Evropy bylo přivezeno v 16. století Španěly. Má hruškovitý tvar, uvnitř je velká pecka, která je jedlá.  Avokádo je pro své výživové hodnoty na jedné z prvních příček u příznivců zdravého životního stylu.

Co obsahuje avokádo

Avokádo je velice výživné ovoce. Obsahuje 20 různých vitamínů a minerálních látek, zejména vitamíny K, C, B5, E, A, B1, B2, B3, kyselinu listovou, dále pak draslík, hořčík, železo, měď, mangan, zinek a fosfor. Je opravdu cenným zdrojem vlákniny. Zmiňovaný draslík je velice významný pro buňky v těle a většinou ho máme nedostatek. V avokádu (ve 100 gramech) lze najít až 14 % doporučené denní dávky. To je víc, než kolik obsahuje banán, který byl donedávna považován za největší zdroj draslíku.

Nutriční hodnoty avokáda

  •  56 %  mastné kyseliny– z toho až 63 % jsou mononenasycené mastné kyseliny
  •  31 %  sacharidy– z toho až 94 % je vláknina
  •  7 %  bílkoviny
  •  6 %  mikronutrienty

Průměrné avokádo váží přibližně 150 gramů. 100 gramů avokáda obsahuje asi 160 kalorií, 15 gramů tuku, 9 gramů sacharidů (z toho více než 7 gramů tvoří vláknina) a 2 gramy bílkovin. Neobsahuje žádný cholesterol a má jen 0,7 gramu cukru.

Mononenasycené mastné kyseliny

Avokádo patří k potravinám s vysokým obsahem tuku. Tento tuk je z většiny kyselina olejová, tedy mononenasycená mastná kyselina, což je hlavní složka olivového oleje. Významným pozitivem kyseliny olejové je fakt, že snižuje záněty a má dobrý vliv na geny, které jsou provázány s onemocněním doby – rakovinou. Avokádový olej je velmi vhodný pro zdravé vaření.

Další pozitivní účinky avokáda

  •  zlepšuje symptomy artritidy, zvláště artritidy kolena a kyčelního kloubu
  •  snižuje riziko infarktu a selhání ledvin
  •  snižuje celkovou hladinu cholesterolu
  •  snižuje hladinu LDL (špatného) cholesterolu
  •  zvyšuje hladinu HDL (dobrého) cholesterolu
  •  snižuje hladinu krevních triglyceridů
  •  snižuje riziko metabolického syndromu
  •  zlepšuje vstřebávání mikronutrientů i z ostatních potravin, které jsou spolu s avokádem přijímány
  •  u těhotných žen snižuje riziko, že jejich novorozenec bude mít některé vrozené defekty
  •  má schopnost produkovat antioxidant glutathion, čímž chrání játra před chronickými nemocemi
  •  neutralizuje volné radikály v těle
  •  vitamíny E a K obsažené v avokádu mají silné protizánětlivé vlastnosti
  •  urychluje hojení ran

 

Avokádo je velmi zdravým a nutričně nabitým ovocem. V běžně dostupném ovoci nenachází konkurenta, který by obsahoval takové množství vlákniny, vitaminů, minerálů a antioxidantů. Pro podporu našeho zdraví je vhodné, zařadit jej do jídelníčku alespoň 2x týdně.