Vitamíny a minerály, Zdravé potraviny

Jak poznáte, že máte nedostatek hořčíku a čím ho doplnit

Únava, nízký výkon, špatný spánek, pomalá regenerace, bolesti hlavy, křeče, těžké svaly, zácpa obtížné vypořádávání se se stresem, narušená inzulínová senzitivita, deprese, ale i anémie.

Nedostatek je častý v případě vyššího zápřahu v práci, stresu, nedostatečném spánku, vyšší fyzické aktivitě, pravidelné konzumaci alkoholu a při chronických onemocněních, k vysokým ztrátám dochází při průjmech. Hořčík zasahuje do více než 300 biochemických reakcí v těle, ovlivňuje i naši imunitu. Prvně se nám nabízí varianta zařazení potravin bohatých na hořčík do našeho jídelníčku. Jde například o luštěniny, ořechy, semena, ovesná vločky, datle, fíky, sušené meruňky, banány, výrobky z celozrnné mouky, některé ryby nebo třeba bulgur. Pokud je ovšem příjem hořčíku z potravin nedostatečný, je třeba jej doplnit pomocí suplementů.

Hořčík doporučujeme přijímat buď ve formě:

  • dobře vstřebatelného bisglycinátu (více zklidňující forma) v kombinaci s vitaminem B6, který podporuje vstřebávání a účinky hořčíku, je důležitý pro naši energii, činnost nervové soustavy, psychiku, imunitu, krvetvorbu, snížení únavy a pro regulaci hormonální aktivity (vhodné k užívání večer před spaním)
  •  malátu, který je dobře vstřebatelný, více energizující a je vhodné jej užívat ráno nalačno po probuzení
  •  příjem hořčíku se dá také podpořit přes kůži, pomocí koupelí v Epsomské soli bohaté na hořčík