Dýňovo-batátová polévka
Na 4 porce
- 1 menší hokaido dýni
- 1 střední batátu
- 250ml smetany na vaření
- 600ml zeleninového vývaru
- muškátový oříšek
- šťáva ze čtvrt citrónu
- sůl
- pepř
- máslo
- zakysaná smetana
- opražená dýňová semínka
- Batáty zbavíme slupky, poté je společně s dýní nakrájíme na větší kostky.
- V hrnci si rozpálíme lžíci másla, orestujeme cibuli přidáme dýni spolu s batáty a necháme chvíli orestovat. Poté přidáme sůl, čerstvě mletý pepř a muškátový oříšek podle chuti. Dusíme asi 30 minut.
- Promícháme, přidáme zeleninový vývar a smetanu a tyčovým mixerem mixujeme do hladka, pokud bude krém moc hustý stačí naředit smetanou nebo plnotučným mlékem.
- Na závěr zakápneme citrónem a případně dochutíme solí nebo muškátovým oříškem.
Podáváme s kvalitní zakysanou smetanou a opraženými dýňovými semínky.